Tuesday 29 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI (1)

MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD MUHAMAD SAHLAN BIN BUTAI

195131 196032


Air Fryer Latkes

Potato latkes are usually fried, on top of the stove, but the air fryers on the market right now are a great way to prepare this popular dish. This method yields a crispy latke that can be an appetizer or a dinner side. If you have an oil sprayer, you can use your oil of choice. I used purchased avocado oil spray, to give that beautiful brown color. Serve with sour cream or applesauce, if desired. Refrigerate any leftovers in an airtight container, up to 5 days.

 


Prep: 30 mins

Cook: 25 mins

Total: 55 hrs

Servings: 4

Yield: 4 servings

 

 Ingredients

  1 (16 ounce) package frozen shredded hash brown potatoes, thawed

  ½ cup shredded onion

  1 egg

  kosher salt and ground black pepper to taste

  2 tablespoons matzo meal

  avocado oil cooking spray

Directions

   Step 1

Preheat an air fryer to 375 degrees F (190 degrees C) according to manufacturer's instructions. Lay out a sheet of parchment or waxed paper.

Step 2 

Place thawed potatoes and shredded onion on several layers of paper towels. Cover with more paper towels and press to squeeze out most of the liquid.

Step 3 

Whisk together egg, salt, and pepper in a large bowl. Stir in potatoes and onion with a fork. Sprinkle matzo meal on top and stir until ingredients are evenly distributed. Use your hands to form mixture into ten 3- to 4-inch wide patties. Place patties on the parchment or waxed paper.

 Step 4 

Spray the air fryer basket with cooking spray. Carefully place half of the patties in the basket and spray generously with cooking spray.

Step 5 

Air-fry until crispy and dark golden brown on the outside, 10 to 12 minutes. (Check for doneness at 8 minutes if you prefer a softer latke.) Remove latkes to a plate. Repeat with remaining patties, spraying them with cooking spray before cooking.

Cook's Notes:

Panko bread crumbs can be used in place of matzo meal, if preferred.

Every brand of air fryer is slightly different, so you may need to adjust the time or the temperature. If your fryer has a rack, then you may use both racks and cook the entire batch at the same time.

Nutrition Facts 

Per Serving:

97 calories; protein 3.3g; carbohydrates 18.6g; fat 6.5g; cholesterol 32.7mg; sodium 121.3mg.

Source

https://www.allrecipes.com/recipe/277453/air-fryer-latkes/

Latke Gorengan Udara

Kentang goreng biasanya digoreng, di atas kompor, tetapi penggoreng udara di pasar sekarang adalah cara terbaik untuk menyediakan hidangan yang popular ini. Kaedah ini menghasilkan latke renyah yang boleh menjadi makanan pembuka atau makan malam. Sekiranya anda mempunyai penyembur minyak, anda boleh menggunakan minyak pilihan anda. Saya menggunakan semburan minyak alpukat yang dibeli, untuk memberikan warna coklat yang indah itu. Hidangkan dengan krim masam atau epal, jika mahu. Sejukkan sisa makanan dalam bekas kedap udara, sehingga 5 hari.

 


Persediaan: 30 minit

Masak: 25 minit

Jumlah: 55 minit

Hidangan: 4

Hasil : 4 sajian

Bahan-bahan

1 (16 auns) bungkusan kentang goreng cincang beku, dicairkan

½ cawan bawang cincang

1 biji telur

garam halal dan lada hitam tanah secukup rasa

2 sudu makan matzo

semburan memasak minyak ovacado

Petunjuk

Langkah 1

Panaskan penggoreng udara hingga 375 darjah F (190 darjah C) mengikut arahan pengeluar. Letakkan sehelai kertas perkamen atau lilin.

Langkah 2

Letakkan kentang yang telah dicairkan dan bawang cincang pada beberapa lapisan tuala kertas. Tutup dengan lebih banyak tuala kertas dan tekan untuk memerah sebahagian besar cecair.

Langkah 3

Pukul bersama telur, garam, dan lada dalam mangkuk besar. Kacau kentang dan bawang dengan garpu. Taburkan makanan matzo di atas dan kacau sehingga bahan-bahan diagihkan secara merata. Gunakan tangan anda untuk membentuk campuran menjadi sepuluh roti selebar 3 hingga 4 inci. Letakkan roti pada kertas atau kertas lilin.

Langkah 4

Semburkan bakul penggoreng udara dengan semburan memasak. Letakkan separuh roti dengan berhati-hati ke dalam bakul dan semburkan dengan lembut dengan semburan memasak.

Langkah 5

Goreng hingga keperangan dan coklat keemasan gelap di luar, 10 hingga 12 minit. (Periksa kelayakan pada 8 minit jika anda lebih suka latke yang lebih lembut.) Keluarkan latkes ke pinggan. Ulangi dengan roti yang masih tinggal, semburkan dengan semburan memasak sebelum memasak.

Nota Masak:

Serbuk roti panko boleh digunakan sebagai pengganti makanan matzo, jika disukai.

Setiap jenama penggoreng udara sedikit berbeza, jadi anda mungkin perlu menyesuaikan waktu atau suhu. Sekiranya penggoreng anda mempunyai rak, maka anda boleh menggunakan kedua-dua rak tersebut dan memasak keseluruhan bahagian pada masa yang sama.

Fakta pemakanan

Setiap hidangan:

97 kalori; protein 3.3g; karbohidrat 18.6g; lemak 6.5g; kolesterol 32.7mg; natrium 121.3mg. Pemakanan Penuh

Rujukan

https://www.allrecipes.com/recipe/277453/air-fryer-latkes/

No comments:

Post a Comment

BBN3402Satu2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

  Muhamad Sahlan bin Butai 196032   Assalammu’alaikum dan salam sejahtera kepada semua. 18 Januari merupakan kelas terakhir bagi subjek BB...