Tuesday 29 December 2020

BBN3402SATU2020: MINGGU10 RESIPI(3)

 
MUHAMMAD HAFIZUDDIN BIN AHMAD MUHAMAD SAHLAN BIN BUTAI

195131 196032

Blueberry Muffin Cake

 

 

Prep: 15 mins

Cook: 30 mins

Total: 45 mins

Servings: 9

Yield: 9 servings

 

 

 

Ingredients

Ingredient Checklist

·         cooking spray

·         1 cup blueberries

·         1 ½ cups all-purpose flour, divided

·     cup white sugar

·     cup vegetable oil

·     cup milk

·         1 egg

·         1 teaspoon vanilla extract

·         3 teaspoons baking powder

·         ½ teaspoon salt

Topping:

·         ½ cup brown sugar

·         ⅓ cup all-purpose flour

·         2 teaspoons cinnamon

·         ¼ cup butter

Directions

·         Step 1

Preheat the oven to 400 degrees F (200 degrees C). Spray an 8x8-inch baking pan with cooking spray.

 

·         Step 2

Toss blueberries and 1/2 cup of flour in a small bowl until blueberries are coated. Set aside.

·         Step 3

Beat together sugar and oil with an electric mixer in a large bowl. Add milk, egg, and vanilla extract. Mix remaining 1 cup flour, baking powder, and salt in a small bowl. Add flour mixture to sugar mixture; mix until just combined. fold in blueberry mixture. Pour batter into the prepared baking pan.

·         Step 4

Mix together brown sugar, 1/3 cup flour, and cinnamon in a bowl. Cut in butter until topping mixture is crumbly. Sprinkle on top of the cake batter.

 

·         Step 5

Bake in the preheated oven until a toothpick inserted in the center comes out clean, about 30 minutes. Remove from oven and allow to cool before serving.

 

 



 


Cook's Note:

You can use regular all-purpose flour or gluten-free flour.

Nutrition Facts

Per Serving:

293 calories; protein 4g; carbohydrates 42.4g; fat 12.3g; cholesterol 35.3mg; sodium 344.4mg. 

 

Terjemahan:

Kek Muffin Beri Biru

 


Persediaan:
15 minit
Masak:
30 minit
Jumlah:
45 minit
Hidangan:
9
Hasil:
9 hidangan

 




Bahan-bahan

 

n  semburan memasak

n  1 cawan blueberry

n  1 ½ cawan tepung serba guna, dibahagi

n   cawan gula putih

n  cawan minyak sayur

n  cawan susu

n  1 biji telur

n  1 sudu teh ekstrak vanila

n  3 sudu teh serbuk penaik

n  sudu teh garam

 

Hiasan:

n   cawan gula merah

n  ⅓ cawan tepung serba guna

n  2 sudu teh kayu manis

n  cawan mentega

 

 


Cara Memasak

 

l  Langkah 1

Panaskan ketuhar hingga 400 darjah F (200 darjah C). Semburkan loyang 8x8 inci dengan semburan memasak.

 

l  Langkah 2

Masukkan blueberry dan 1/2 cawan tepung ke dalam mangkuk kecil sehingga blueberry dilapisi. Mengetepikan.

 

l  Langkah 3

Pukul bersama gula dan minyak dengan pengadun elektrik dalam mangkuk besar. Masukkan susu, telur, dan ekstrak vanila. Campurkan baki 1 cawan tepung, serbuk penaik, dan garam dalam mangkuk kecil. Masukkan campuran tepung ke campuran gula; gaul hingga sebati. lipat dalam campuran blueberry. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan.

 

l  Langkah 4

Campurkan gula merah, tepung 1/3 cawan, dan kayu manis dalam mangkuk. Potong mentega sehingga campuran topping hancur. Taburkan di atas adunan kek.

 

l  Langkah 5

Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan sehingga tusuk gigi yang dimasukkan ke tengah keluar bersih, kira-kira 30 minit. Angkat dari oven dan biarkan sejuk sebelum dihidangkan.

 



Nota:

Anda boleh menggunakan tepung serbaguna biasa atau tepung bebas gluten.


Fakta nutrisi

Setiap hidangan:

293 kalori; protein 4g; karbohidrat 42.4g; lemak 12.3g; kolesterol 35.3mg; natrium 344.4mg. Nutrisi Lengkap

 


 

No comments:

Post a Comment

BBN3402Satu2020: PENTERJEMAHAN BERBANTUKAN KOMPUTER

  Muhamad Sahlan bin Butai 196032   Assalammu’alaikum dan salam sejahtera kepada semua. 18 Januari merupakan kelas terakhir bagi subjek BB...